Műanyag redőny

Műanyag redőnypalettánk

 

A műanyag redőnyöknek két fajtáját különböztetjük meg: Elé épített vagy külső tokos; fölé épített vagy felső tokos redőny rendszert. A műanyag redőnyök legfőbb előnye, hogy olcsó árfekvésük mellett biztosítják mindazt (értve ez alatt a tökéletes fényzárást és megfelelő hő- és hangszigetelést), amit egy redőnytől elvárunk.

 

Külső tokos műanyag redőnyök

 

Muanyag-redony-kulsotokos

A legegyszerűbb és legolcsóbb redőny a festett acél tokos, műanyag tengellyel, műanyag lefutóval és műanyag lamellázattal van szerelve. Ezen redőnyök csak bizonyos méretkorlátokon belül alkalmazhatóak, de csapágyazott tengelyük és UV stabil lamellázatuk miatt hosszú élettartammal bírnak. Kézi működtetésűek, gurtnis vagy zsinóros megvezetéssel, melyek egy esztétikus redőny automatában kapnak helyet. A redőnytok és lefutó általában fehér vagy barna színű lehet, míg a lamellázat többféle színből választható, de fontos megemlíteni, hogy a sötét színeket a fokozottabb napsütéses homlokzatokra nem javasoljuk. A megfelelő záródás kialakítása végett a záróléc mindig gumírozott alumíniumléc. Az exkluzívabb megjelenés érdekében a lefutókat lehet szinterezhető alumínium profilból kérni. Kívülről vakolható tok kialakítása ezen redőnyöknél is megvalósítható, illetve az integrált rolós szúnyogháló minden esetben széria elem. Ezt lehet utólag is kérni, de akkor eleve dupla vezetősínnel kell szerelni a műanyag redőnyöket. Motorizálásuk nem javasolt, mert a műanyag lamellák egy esetleges meghibásodás esetén eltörhetnek, bár már léteznek külön ilyen célra megerősített műanyag lamellák is.

 

Felső tokos műanyag redőnyök

 

Muanyag-redony-felsotokos

A másik fő csoportja a fölé épített és ebből következően hőszigetelt, műanyag tokos redőny. Ezen redőnytokoknál a legfontosabb jellemző a hőszigetelő képesség, mivel a nyílászáróval együtt kell beépíteni, azaz szerves részét képezik a homlokzati elemeknek. Általában közvetlenül a födém alá kerül beépítésre, így megspórolva az áthidalókat. Emellett esztétikailag is kedvező megoldás, mivel nem jelenik meg az épület külső síkján. A redőnytok kívülről és/vagy belülről vakolható kivitelű is lehet, ezáltal teljesen eltüntetve azt, így biztosítva az egységes megjelenésű burkolatot-falszerkezetet.

Alapvetően dupla műanyag lefutósínnel készülnek, így bármikor elhelyezhető bennük az integrált rolós szúnyogháló, de lehet alumínium vezetősínes is, ha szeretnénk az alapszínektől eltérő kialakítást. Lamellázat műanyag és alumínium is lehet egyaránt, figyelembe véve a műanyag lamellák méretkorlátait. Ezen műanyag redőnyök kiváló hangszigetelésűek is, mivel a kézi működtetésnél (gurtni, esetleg zsinór) nem kell a nyílászáró tokját átfúrni, hanem közvetlenül a műanyag redőnytokból van az kivezetve és a redőny automatába elhelyezve. A csőmotoros működtetés során, a redőnytok oldallapján keresztül kivezetett vezetéken lehet a szükséges áramot biztosítani. Régi bérházak hőszigeteléssel nem rendelkező redőnyeinek kiváltására is alkalmas ez a rendszer, azonban az új redőnytokok konstans méretének köszönhetően az általában megmaradó hézagokat utólagosan külön le kell szigetelni, és burkolni. Új építkezéseknél előszeretettel használnak olyan felső tokos rendszert, mely egyben áthidalóként is működik, ilyenkor természetesen már a tervezési fázisban érdemes egyeztetni velünk. Működtetését és színválasztékát tekintve mindenben megegyezik a külső tokos rendszerekkel, ugyancsak integrálható bele szúnyogháló, illetve erkélyajtóknál szerelhető rá bármely típusú szúnyogháló ajtó is. Könnyű szerelhetősége miatt nagyon jó választás. Amire érdemes odafigyelni, hogy a nyílászáró beépítési síkja a redőnylábak miatt beljebb kerül kb. 5 centiméterrel, ez megváltoztathatja a külső-belső párkányok arányát. Tervezés során érdemes felvenni velünk a kapcsolatot és beépítési csomópontokat is tudunk biztosítani a tökéletes kivitelezés érdekében.