Alumínium redőny

Mit kell tudni az alumínium redőnyökről?

 

Magyarországon a legkedveltebb árnyékolástechnikai forma a redőnyözés. Szinte minden nyílászáróhoz valamilyen redőny megoldást kérnek, ez függ az épület jellegétől, valamint az ablak vagy erkélyajtó kialakítási módjától. A legköltséghatékonyabb megvalósítást a külső tokos redőnyök biztosítják, mivel ezek a nyílászárók külső oldalára kerülnek, így nem kell, hogy tokjuk hőszigetelt legyen. Általában komplett alumínium redőnyrendszereket szoktunk beépíteni. Ezen redőnyöknél a tokszerkezet, a lefutósínek, a tengely és a lamellázat is alumíniumból készül, melynek köszönhetően hosszabb élettartammal rendelkeznek. A zajtalan működtetés biztosítása végett a lefutók gumis vagy kefés illesztéssel vannak ellátva. A tengelyek csapágyazottak, elősegítve a gördülékeny használhatóságot. A habkitöltéses lamellák fokozzák a nyílászárók hő- és hangszigetelését, természetesen csak leengedett állapotban. A tok kialakítása több fajta lehet, általában a 20°-45°-os letörésű a legelterjedtebb, de szép megjelenést kölcsönöz az épületnek a lekerekített-félköríves tokszerkezet is. Az új kivitelezéseknél gyakran használt, a vakolható tokos kivitel, mely biztosítja a homlokzat homogén kialakítását, ezáltal a redőnytok szinte „láthatatlanná” válik. Természetesen a redőnyök szervizelhetőségét biztosítani kell, ezért a külső szerelőfedelet nem lehet eltüntetni, ez biztosítja a tengelyhez való hozzáférési lehetőséget.

 

Működtetése

 

Aluminium-redony

A működtetés szempontjából a hagyományos gurtnis a legkeresettebb megoldás. Ennek egy alternatív megoldása a zsinóros, mely főleg az utólagos redőnyszereléseknél szokott előkerülni, mivel sokszor nincs hely a gurtnis átvezetésre. Ilyenkor jelenthet megoldást a flexibilis zsinóros átvezetés. Ezen redőnyöknél egy külső redőnyautomata biztosítja a gurtni vagy zsinór felcsévélését, melynek elhelyezése általában a műanyag ablak belső oldalának tokszerkezetére kerül, bár létezik falba véshető változat is, de ezt többnyire új épületeknél szoktuk alkalmazni. Másik kedvelt működtetési mód a motoros, mely a redőny tokszerkezetén belül elhelyezett csőmotor által történik. A motor erősségét (nyomatékát) a mozgatni kívánt lamellázat súlya, illetve a redőnyszerkezet magassága határozza meg. Megkülönböztetünk falikapcsolós és rádiótávirányítású motorokat, ezek kialakítását az előre megtervezett működtetési igény és bekötési mód határozza meg. Léteznek már ún. intelligens házak is, ahol központilag vannak irányítva a redőnyök. Vezérelhetők időkapcsolóval, szél- és esőérzékelőkkel is, vagy akár ráköthetőek a riasztórendszerekre is, ezzel növelve az épület biztonságát.

Az árnyékolók automatizálását, redőnyvezérlést a piacvezető német Becker gyártó rendszerével ajánljuk, mert sokoldalú, és rendkívül megbízható:

Becker árnyékoló motorok

Becker okos otthon

 

Kiegészítők

 

Fontos megemlíteni a redőnytokba integrálható rolós szúnyoghálókat is, melyek a legkényelmesebb védelmet nyújtják a rovarok ellen, és az áruk is kedvező. A redőnyöket el lehet látni feltolás gátlóval is, mely megakadályozza az idegenek behatolását, persze teljes védelmet nem nyújtanak. Az alumínium redőnytokok és lefutók színválasztéka korlátlan, mivel egyedileg lehet színtereztetni őket, míg a lamellázat a speciális felületképzésnek köszönhetően egy tág, de korlátozott spektrumon mozog. A tokokat és lefutókat, fautánzatú fóliával is el lehet látni, ezzel teljes harmóniába hozva az épület nyílászáróival. A külső tokos alumínium redőnyök esetleges meghibásodása a könnyű hozzáférhetőség miatt, illetve az állandó alkatrész ellátottságának köszönhetően egyszerűen és gyorsan szervizelhetőek.