Télikert rendszer

Mit kell tudni a télikertekről?

 

Télikerteket először a XVII. században kezdtek építeni az európai nemesség épületeihez kapcsolva, vagy kerti pavilonként, nagy üvegfelülettel, általában acél szerkezettel. Egyrétegű üvegezés gyűjtötte be a napfényt, biztosítva a téli időszakban a növények számára a megfelelő klímát, lakótérként ezek nem funkcionáltak.

Napjaink műszaki kívánalmai, amelyek az épületek, épületelemek, tartósságával, hőszigetelésével, stabilitásával, zárási pontosságával szememben fennállnak, vonatkoznak a télikertekre is, melyek épülhetnek együtt az épülettel, vagy később a meglévő ház bővítéseként. Ma már nem célszerű télikertet különböző anyagokból, többféle szerkezet felhasználásával összeépíteni, mert a mai lakóterek komfortja így nem biztosítható. A hőhidak kialakulása, a párakicsapódás, a korrózió, a nem megfelelő felületi minőségek nem elfogadhatók. Télikertjeink alkotóelemei kifejezetten magas műszaki célokra megtervezett elemekből épülnek fel, akár falelemekre, akár tetőszerkezeti részegységekre gondolunk. Szerkezeteink alkalmasak szabadon álló télikertek megépítésére, épülethez kapcsolt üvegházak kialakítására, teraszbeépítésekre, épületbevilágítók kialakítására, terasz fedés, valamint medencefedések kialakítására. Télikertjeink teljesítik a legmagasabb hőszigetelési, napvédelmi, stabilitási, esztétikai elvárásokat is.

 

Télikert rendszer: amit mi ajánlunk

 

Télikertek oldalfalai REHAU horganyzott acélmerevítéssel ellátott műanyag profilokból készülnek, tetőszerkezetek lehetnek REHAU rendszerelemek, vagy nagyobb fesztávoknál, bonyolultabb tetőformák esetén az Angliából származó K2 Conservatories Ltd. télikert tetőrendszer elemei. Oldalfalak üvegezésénél fokozott hőszigetelésű üveget használunk – kettő vagy három rétegűt – a kisebb fűtési költségek és a párakicsapódás lehetőségének csökkentése miatt. A tetőszerkezetbe kerülhet többkamrás polikarbonát –akár napvédő kivitelben is- vagy hőszigetelt üveg. A tetőüveg belül mindig ragasztott biztonsági kivitelben készül, hogy esetleges sérülés, törés esetén betöltse életvédelmi funkcióját, meggátolja az üveg leesését, vagy a veszélyes szilánkleválást. Külső rétege betölthet napvédő funkciót is, ilyen esetben az üveg speciális napvédő bevonatot kap, mely a napenergia nagy részét a télikerten kívül tudja tartani. Nagyméretű és nagy energiaelnyelésű üvegtáblák edzett  – ESG – kivitelben készülnek.

Nagy tervezési szabadságra ad lehetőséget a télikertek oldalfal kialakítása, mert lehetnek benne fix, bukó-nyíló, kétszárnyú, bukó-toló, emelő-toló nyitású ablak, erkélyajtó vagy bejárati ajtó elemek, egyenes vonalban vagy merőlegesen, vagy akár tetszőleges szögben sorolva. Az alaprajzi kialakításnak számtalan lehetősége adódik, igazodva a tervezői, megrendelői igényekhez, felhasználva a REHAU rendszer széles termékskáláját.

Általunk használt tetőrendszerek mind alaprajzi mind hőszigetelési kialakításban igazodnak a műanyag nyílászárókból készülő oldalfalakhoz. A tetőformák lehetnek nyereg vagy félnyereg kialakításúak, illetve ezek összeépítéséből és a sokszögű alaprajzi elrendezésből adódóan egyedi tetőformák, attól függően, hogyan kapcsolódnak az épülethez.

 

telikert-rendszer-4telikert-rendszer-3

 

Tető- és oldalfal rendszerek

 

A K2 télikert tetőrendszer gyártója az angol télikert piac egyik meghatározó cége, a K2 Conservatories Ltd. Tartószerkezete alumínium, mely külső-belső műanyag borítással rendelkezik, coextrudált tömítésekkel, mely minden időjárási körülménynek ellenáll. Hőszigetelt és hőhídmentes elemekből épül fel, háromlépcsős vízzárással, rendszerhez tartozó csatorna rendszerrel, a kondenzációs párakicsapódást elvezető elemekkel.

telikert-rendszer-1

Tetőszerkezetekbe beépíthető tetőablakok adják a szellőztetés leghatékonyabb módját, mozgatásuk motorosan a legcélszerűbb, mert a kényelmi szempontok mellett automatikával szerelhető, mely figyeli a hőmérséklet alakulását, nyitja-zárja az ablakokat, biztosítva a megfelelő belső hőmérséklet komfortot, valamint az esőérzékelő megakadályozza az ablakok nyitva felejtését csapadékos időben. Természetesen kézi működtetéssel is legyárthatók.

telikert-rendszer-2

A REHAU oldalfal rendszerek és a tetőelemek is készülhetnek az alap fehér színen kívül fautánzatú fóliázott kivitelben aranytölgy és mahagóni színekben, a tetőelemek borítása lehet egyedileg festett alumínium is, mely szélesebb skálát biztosít a színválasztásnál.

telikert-rendszer-4telikert-rendszer-6